top of page

Kurt [2012]

Een beeld van Kurt Ikenberg: een serie van drie collages (Kurt I, Kurt II, Kurt III, 2012), gemaakt in opdracht van J. Löwenhardt. Kurt I werd getoond in april 2012 in Het Stadsarchief Amsterdam tijdens ‘In Memoriam’- de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945]

 

In 2012 werd mij gevraagd een werk te maken over een kind dat tijdens de holocaust is vermoord. Kurt Ikenberg werd geboren in Westerbork en op drie jarige leeftijd in Auschwitz vermoord. Van Kurt bestaan geen afbeeldingen, niemand heeft herinneringen aan hem. Wel zijn er de brieven die zijn moeder via het Rode Kruis naar haar zus in Engeland stuurde en die verslag doen van het opgroeien van Kurt.

   De serie collages (Kurt I, II, III) komt voort uit het streven Kurt opnieuw tevoorschijn te laten komen maar toont ook de onmogelijkheid daarvan omdat Kurt alles, zelfs zijn gezicht, is ontnomen. Onontkoombaar kwam ik uit bij een zelfportret met kind. Door Kurt met Zeno te verbinden heb ik geprobeerd de essentie van Kurt ’s leven terug te halen, van wie Kurt was: een kind geliefd door zijn moeder.

bottom of page