top of page
11.Koning Raadzaal Amsterdam.jpg
IMG_0831.JPG

Koningsbeeld voor de Raadzaal Amsterdam [2014]

 

 

 

 

 

 

 

Het beeld dat ik gemaakt heb voor de Raadzaal in Amsterdam is een klassiek portret van een koning. Door gebruik te maken van zijn silhouet en dit terug te brengen tot slechts enkele vlakken, heb ik de essentie willen weergeven, zijn symboolwaarde.

   Het beeld is op meerdere plekken opengelaten, de beschouwer kan deze plekken zelf invullen. En, nog belangrijker, door het portret heen kijken. Daarachter zullen de lucht, de straat en voorbijgangers zichtbaar zijn. Zo verbindt de koning zich met de mensen die buiten zijn. En, andersom, kan men vanaf de straat het beeld zien als een herkenbaar silhouet.

   Door de plaatsing van het beeld, naast de plek waar mensen kunnen spreken die geen onderdeel zijn van de Raad, wordt de rol van de Koning duidelijk: als verbindend element tussen het volk en de Raad. Ook het beeld van Koningin Beatrix stond op deze plek.

 

Juryrapport

 

"De kunstenaar heeft merkbaar onderzoek gedaan naar het gezicht van de koning en op de juiste plekken uitsparingen gerealiseerd. Het beeld is zowel fragmentarisch als figuratief en verenigt statigheid en speelsheid. De beeltenis verandert continu omdat de omgeving er een belangrijk en direct onderdeel van uitmaakt. Vanaf het vooraanzicht is het een duidelijk herkenbaar en trefzeker portret en profil. Van de zijkant is het werk haast een dunne tekenlijn. Het is een moderne blik op het fenomeen buste en in de ogen van de jury een waardige opvolger van de sculptuur van prinses Beatrix."

 

bottom of page